Kaito's World

The forum where you can hang out.


  Congkak???

  Share

  syang81093
  Private First Class
  Private First Class

  Posts : 20
  Join date : 2007-12-26

  Congkak???

  Post  syang81093 on Mon Mar 10, 2008 8:50 pm

  Do anyone here has information about a Malay Tradisional Game called Congkak?????
  I am doing a project on it and I would be very happy if you can post some here......
  avatar
  cecil
  Private
  Private

  Posts : 16
  Join date : 2008-01-26

  Re: Congkak???

  Post  cecil on Tue Mar 18, 2008 3:15 pm

  I have a summary on it. Maybe you would find it useful.

  Congkak is a game of wit played by womenfolk in ancient times that required no more than holes in the earth and tamarind seeds. Today, it has been refined to a board game. It consists of a wooden board with two rows of five, seven, or nine holes and two large holes at both ends called "home". Congkak, played with shells, pebbles or tamarind seeds, requires two players.

  syang81093
  Private First Class
  Private First Class

  Posts : 20
  Join date : 2007-12-26

  Re: Congkak???

  Post  syang81093 on Thu Mar 20, 2008 10:50 am

  Thanks for the information. But it is still not enough. I will need more to do my project.

  Admin
  Admin

  Posts : 60
  Join date : 2007-12-26

  Re: Congkak???

  Post  Admin on Sat Mar 29, 2008 3:51 pm

  Here is some information that i foulnd from wikipedia. Hope it is useful to you all.

  Congkak merupakan sejenis permainan tradisional yang sering dimainkan sebagai aktiviti dalaman atau sebagai pertandingan.

  Media:Contoh.ogg==Latar belakang== Congkak yang dipercayai berasal daripada dunia Afrika atau Arab, bergantung kepada teori mana yang anda percayai. Bagaimanapun, bukti tertua yang dijumpai oleh cari gali purba yang dibiayai oleh Geografi Nasional ("National Geographic") menjumpai kepingan batu kapur yang mempunyai dua liang selari bertarikh semenjak 5000 hingga 7000 SM di masa kini Jordan.

  Dari Timur Tengah, permainan ini tersebar ke Afrika. Congkak tersebar ke Asia melalui pedagang-pedagang Arab.

  Di Asia Tenggara, congkak mungkin berkembang dari Melaka memandangkan negeri ini merupakan pusat perdagangan pada waktu dahulu.

  Kanak-kanak di Kepulauan Caribbean juga bermain congkak. Congkak dipercayai sampai ke sana melalui perdagangan hamba. Di sana, congkak dikenali sebagai warri atau awari. Di Indonesia, congkak dikenali dengan nama congklak, di Filipina, sungka.

  Pada zaman dahulu, congkak hanya dimainkan oleh golongan istana. Lama-kelamaan ia berkembang kepada rakyat jelata. Pada hari ini, congkak dimainkan di seluruh dunia. Ia begitu popular dan diminati sehingga peminat-peminatnya mencipta pelbagai laman web di internet.

  Dalam laman-laman web ini disenaraikan pelbagai maklumat tentang congkak dalam budaya dan bangsa di seluruh dunia. Kita juga dapat bermain congkak secara terus dengan mereka.


  Ini disebabkan permainan congkak melibatkan pengiraan. Mereka yang cekap mencongak mempunyai kelebihan mengumpul mata dan seterusnya memenangi permainan.

  Dalam permainan congkak, terdapat dua bahan iaitu papan congkak dan buah congkak. Papan congkak boleh diperbuat daripada pelbagai jenis kayu dan terdapat lima atau tujuh lubang sebaris yang dikenali sebagai 'kampung' dan di kedua-dua hujungnya terdapat lubang ibu yang dikenali sebagai 'rumah'.

  Dalam permainan ini, pemain akan memulakannya dengan serentak. Mereka akan mengambil buah congkak dan dimasukkan secara satu persatu buah congkak ke dalam setiap 'kampung' menuju ke rumah masing-masing menurut arah pusingan jam, sehingga salah seorang berhenti di lubang yang kosong dan dianggap mati. 'Rumah' kepunyaan sendiri terletak di lubang hujung sebelah kiri pemain. Pemain yang seorang lagi akan terus berjalan sehingga dia berhenti dilubang yang kosong. Dan selepas itu setiap pemain akan bergilir berjalan sehingga buahnya mati. Setiap pemain akan meneruskan permainan sehingga kehabisan buah congkak, dan pemain akan mengisi lubang dengan buah yang terdapat dalam lubang ibu. Pemain yang tidak cukup buah akan ditutup lubangnya, dan pemain yang menang dalam giliran sebelumnya akan memulakan permainan. Ini akan diulang sehingga salah seorang pemain tidak cukup buah bagi mengisi satu lubang sekalipun dan dianggap kalah, atau apabila kedua-dua pemain sudah bosan.

  Sekiranya pemain telah membuat satu pusingan, iaitu melepasi lubang ibu dan kembali ke lubang sebelah pemain, ia boleh mengambil buah di sebelah lubang bertentangan sekiranya ia mati di sebelah sendiri. Ini dikenali sebagai "tembak".

  Admin
  Admin

  Posts : 60
  Join date : 2007-12-26

  Re: Congkak???

  Post  Admin on Fri Jun 20, 2008 9:29 pm

  You can also get the most complete information about Permainan Congkak at my new website, that is Kaito's World
  avatar
  zala
  Moderators
  Moderators

  Posts : 28
  Join date : 2007-12-27
  Age : 24

  Re: Congkak???

  Post  zala on Fri Jun 27, 2008 10:38 pm

  U can also find the detail at www.wikipedia.org and a lot more...

  Sponsored content

  Re: Congkak???

  Post  Sponsored content


   Current date/time is Sat Jul 21, 2018 11:45 am